Gyógyszerészek Világnapja

2017, szeptember 25.

Kedves Kollégák!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság 2017. szeptember 25-én ismét csatlakozik a FIP által meghirdetett Gyógyszerészek Világnapja programsorozathoz. Ebben az évben a „Kutatástól a betegellátásig: Gyógyszerészek az Ön szolgálatában” a javasolt téma.

Ehhez kapcsolódóan, a hagyományoknak megfelelően az Egis Látogatóközpont ad otthont a központi rendezvénynek, a későbbiekben részletesen megadott program szerint.

Amint az, az MGYT legutóbbi küldöttgyűlésén elhangzott, az Elnökség a megyei szervezetek részére ún. mintaelőadásokat dolgoz(tat) ki, melyek szeptember 1-jétől állnak rendelkezésre, s melyeket a Képzők képzése program keretében, 2017. szeptember első felében be is tanít az érdeklődőknek. Ezen alkalmakkor lesz lehetőség a mintaelőadások készítőivel megbeszélni az előadásokat.

A mintaelőadásokat előzetes regisztráció után, a www.mgyt.hu honlapról díjtalanul le lehet tölteni és a gyógyszerész által szervezett hallgatóságnak bemutatni.

Ebben az évben két mintaelőadást készítünk el, melyek közül lehet választani, de természetesen mind a két előadás megtartása is lehetséges.

Mintaelőadások:

1.    Kérdezze meg… Tények és tévhitek című előadás (az előadás célja, hogy a betegekben tudatosítsa, miért érdemes kérdeznie gyógyszerészét, a gyógyszerész milyen témakörökben tud felvilágosítást adni. Az előadás kitér pl. a gyógyszerek és étrendkiegészítők fogalmának tisztázására, segíti a helyes gyógyszeralkalmazást, megvilágíthatja pl. a vakcináció fontosságát, stb.)

2.    Gyógyszerszedés a hétköznapokban, avagy Ne csak a kockázatokról és mellékhatásokról beszéljünk! Az előadás célja, hogy a fiataloknak elmagyarázzuk a gyógyszer fogalmát, az öngyógyítás kockázatát annak érdekében, hogy felnőttként tudatos gyógyszerhasználókká váljanak. Szeretnénk elérni, hogy a fiatalkorúak ismerjék meg a gyógyszerészi gondozás adta lehetőségeket, és bővüljenek egészségügyi alapismereteik. A betegedukációs előadás megvalósítása az osztályfőnöki órák keretében történne. Ennek központjában a stressz oldására, életmód megváltoztatására, megfelelő OTC gyógyszer használatára vonatkozó információkat adnánk át a diákoknak, közérthetően.

Reméljük, megyéjükből is többen csatlakoznak a Világnap programjához és a betegeknek szervezett előadás/ok, vagy osztályfőnöki óra keretében segítik az idősebb és fiatalabb lakosság egészségügyi ismereteinek javítását.